Whiskyprovning på Islay och Jura

För oss svenskar är dessa öar nog mest kända för sin karaktäristiska whisky. Smaken av torv är gemensam för dessa whiskysorter, men därutöver skiljer de sig åt. Denna resa är för dig som vill besöka olika destillerier, men samtidigt hinna uppleva öarnas skönhet.

På Skottlands västkust finner du de fantastiska öarna Islay och Jura. Öarna är ett paradis för den som söker en underbar naturupplevelse och här erbjuds fågelskådning, dykturer, havssafari mm.

För den whiskyintresserade finns det idag nio stycken producerande destillerier att besöka (åtta på Islay och ett på Jura). Varje destilleri har sin målande historia som ger en förklaring till deras whiskys karaktärsdrag. Följ med oss och provsmaka och upplev samtidigt whiskyns väg från råvara till gyllene dryck.

Destillerierna längs sydkusten, Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg, har en torvrik karaktär som kännetecknar Islay singel malt. Whiskyn får sin smak både från vattnet och kornets torvighet. De har även toner av jod, sjögräs och salt

Caol Ila, som ligger på öns norra sida, mitt emot Jura, producerar också en whisky med tydlig torvsmak. Öns övriga destillerier framställer olika typer av whisky. Bunnahabhain och Bruichladdich gör generellt en lättare whisky, men Bruichladdich producerar även flera torvrika sorter.

Bowmores whisky är välbalanserad. Den har en mellanstark torvighet och mognar på sherryfat.

Det nyaste destilleriet, Kilchoman, startade sin produktion 2006. Till skillnad från de andra destillerierna ligger det inte vid havet.

Isle of Jura Single Malt är en whisky som produceras på ön Jura, strax norr om Islay. Till skillnad från grannarna på Islay, är denna whisky mindre torvig, mjuk och elegant med en diskret eftersmak av honung.

I resan ingår:

  • Svensktalande guide/reseledare under hela resan
  • Samtliga transporter i Skottland
  • Logi 3 nätter på Islay
  • Logi 1 natt på fastlandet
  • Frukost
  • Inträde på 6 st destillerier inkl. provning

 

Priserna avser del i dubbel- alt twinrum.
Reser du ensam tillkommer ett enkelrumstillägg för hela resan med 1 200 kr.
Datum Resekod Pris per person Status  
2016-05-01 tom 2016-05-05 WR4J-160501 8300 kr Platser kvar Boka här
2016-08-18 tom 2016-08-22 WR4J-160818 8500 kr Platser kvar Boka här
2016-10-13 tom 2016-10-17 WR4J-161013 8200 kr Platser kvar Boka här

Observera att transport till Skottland ej ingår. Vi hämtar upp samtliga passagerare där de befinner sig (i området kring Edinburgh och Glasgow) på resans första dag (för mer information klicka på "Frågor & Svar" överst på denna sida). Varför inte addera några dagar i Edinburgh på egen hand? Vi hjälper till med hotellbokningar och aktiviteter.